TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Nightwish - Yesterwynde

Posted by Today's Metal Crew On четвъртък, септември 19, 2024 2 коментара

Nightwish - Yesterwynde (Review)
ЖАНР: Symphonic Metal
ОТ/Д: Финландия | 20.09.2024
ЛЕЙБЪЛ: Nuclear Blast
ОТНЕМА: ~71 минути

Вече почвам да се чудя на мен ли нещо ми има или наистина всеки един от последните три албума на Nightwish е по-лош от предишния? "Yesterwynde" затвърждава това усещане, макар че в чисто музикантски аспект няма какво да кажа против него, би било и нелепо. Проблемът му, както и на предишните няколко албума, е че маестро Туомас все повече се влече от някакви музикални алабализми и сам бяга от това, в което е добър. Срамота е един толкова креативен композитор да се увлича от собственото си его до такава степен, че да ни предлага подобни скучни, уморено звучащи творби.

Не знам колко върл фен трябва да си, за да не усетиш, че нещо в "Yesterwynde" и като цяло в Nightwish не е наред. Само вижте "ентусиазма" на Туомас, с който промотираше албума. Не съм виждал музикант, който да говори за свой албум с такова разочарование, сякаш сам знае, че не се е справил добре и не е доволен от крайния резултат. Но то няма и много от какво да е доволен.

Неубедителните сингли ни дадоха да разберем няколко неща. Първо - миксът и мастерингът куцат. Не знам на колко писти е записвана всяка песен в този албум, но за някои съм убеден, че говорим за стотици. Да миксираш и мастерираш подобно нещо е като да накараш 100+ котки да стоят мирни за снимка една до друга - работа залудо. От една страна трябва да се справиш с Флор Янсен, която така и не се научи да не вика в микрофона, а от друга - да изпъкнат стотиците излишни детски хорове, фолклорни инструменти и средностатистически Дисни звуци.

Из всичко това Nightwish просто се губи. Само ще дам примери - "Perfume of the Timeless" със своите 8+ минути има напълно излишно интро от над 2 минути и минута аутро с репрайз вокали от Трой Донъкли. Бриджът и припевът пък са адски сходни с "Amaranth", само че 80% по-скучни. "The Children of 'Ata" има непоносимо 20-секундно интро с някакво ломотене и още минута алабализми преди в песента да се включи цялата група. И за какво? За нещо, което дори не прилича на песен на Nightwish. Близо 7-минутната "Something Whispered Follow Me" пък е една от най-невзрачните и агресивно забравими композиции, които тази група някога е създавала. Ами "Hiraeth"? За коя друга група това би бил приемлив трак? Трой не е и добър вокалист, съжалявам, пее всичко по един и същи начин - почти шепнешком и без особени умения. Имаме налице и още две сърцераздирателни балади - "Sway" и "Lanternlight", които спокойно можеха и да са една 3-минутна песен общо.

Единствените две композиции в албума, от които можем да разберем, че това е албум на Nightwish, сътворен от креативния гений на Туомас, са "Spidersilk" и "The Weave". Да беше направил албум за паяци, вместо за охлюви, или за каквото е там тоя албум... Заслушайте се в "Spider Silk" - как хубаво се разгръща постепенно, докато стигне кулминацията си. Да, пак има излишно интро и аутро, но е простено в тоя случай. "The Weave" пък реално можеше да започне и с минута по-късно, защото там се включва най-тежкият и добър риф в албума. Китарите, басът и вокалите за пръв път в албума се допълват чудесно и имат свое открояващо се място в микса и най-сетне имам усещането, че слушам Nightwish... в предпоследната песен.

За мен е неясно кому е нужен този албум и кому е нужна някаква размита концепция за това, че прабаба ми се е плющяла и затова мен сега ме има. Няма дори една кука, за която да се хвана, че да извадя явен хит от "Yesterwynde". И да не каже някой, че милея за Таря вече 20 години - не е това. Не знам кой ще се съгласи и кой не, не търся подкрепа в това си мнение, но двата албума с Анет Озлон бяха най-добрите на Nightwish като цяло - и то не заради Анет Озлон, а заради очевидната енергия и страст, с която Nightwish работеха като група. Сега имаме само едни безкрайно уморени музиканти, на които сякаш не им се занимава.

Къде е енергията? Няма я. Къде са театралните мотиви? Няма ги и са заменени с евтини интро и аутро залъгалки. Къде са ударните рифове? Няма ги. Нещо останало ли е от Nightwish изобщо? Май-май е останал само един привидно смазан от живота Туомас, който сякаш прави музика без желание и без енергия. Няма го вече и Марко Хиетала. Хората спорят коя е истинската кралица на Nightwish - Таря, Анет или Флор - аз споря, че е той. Отдавна го няма и Юка с неговата заразителна енергия зад барабаните. Не знам какъв е проблемът в Nightwish, но си мисля, че когато си най-успешната финландска банда за всички времена, е редно да се стегнеш и да се постараеш повече. Иначе винаги ще има отдадени фенове, за които всеки албум е шедьовър. Но това ревю не е за тях.


- Testset
4/10


2 Response for the "Nightwish - Yesterwynde"

  1. Анонимен says:

    Всичко което търсиш е в новия албум на Xandria, но така и не му направи ревю :(

  2. Вече правим ревюта само за албуми, за които получаваме официално промо материали (своевременни), че един лейбъл веднъж ни се заяде и не ни се влиза в такива филми повече :D