TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Falling In Reverse - Popular Monster

Posted by Today's Metal Crew On четвъртък, август 15, 2024 0 коментара


ЖАНР: Alternative/Metalcore/Rap
ОТ/Д: САЩ/България | 16.08.2024
ЛЕЙБЪЛ: Epitaph Records
ОТНЕМА: ~38 минути

Идеално си спомням как не можех да понасям Falling In Reverse преди 10-ина години. Процесът от "Това е ужасно" през "Окей, тая промяна не е лоша" до "Уау, това е песента на годината" не отне много време. Рони Радке и актуалният състав на групата, който се задържа консистентен в последните 5-6 години (и включва канадеца от български произход Макс Георгиев) бавно и методично превзеха сцената - сингъл след сингъл, видео след видео. Днес вече всички говорят за Falling In Reverse - метъл феновете ги познават отдавна, рап феновете не вярват какъв рап талант притежава Рони, а всички останали сякаш за пръв път чуват подобна смесица от жанрове. И това прави "Popular Monster" адски вълнуващ албум. С много лош избор за обложка. Странен флекс, дет' се вика.

Повечето песни от албума вече са известни отдавна - някои буквално от години. Има обаче 1/3 от диска, която все още е непозната за широката публика. Едно от тези 4 парчета е отварящото "Prequel". Песента си е почти изцяло мрачен рап в духа на NF, но с епичен симфо метъл финал. Друго ново парче е "Bad Guy" с участието на неговата партньорка в живота - кечистката Saraya от AEW (позната като Paige в WWE). Тук стилът е по-скоро ню метъл в духа на Papa Roach, но и с доста малка дължина - няма и 3 минути. Малко над 2 минути е и още една непозната досега песен - "Trigger Warning". Не искам да използвам думата "пълнеж" в този албум, но не виждам друго определение за това парче. "No Fear" пък идва към края и отново показва Рони в светлината на мрачен рапър, като този път метъл по-скоро няма. Това обаче не пречи на песента да работи достатъчно добре в контекста на "Popular Monster".

Колкото до останалите песни - възможно е да сте проспали най-обсъжданите парчета в жанра в последните години, затова все пак нека си кажем няколко думи и за тях. "Popular Monster" е чудесно построена композиция, която се развива от рап в мелодичен стадионен рок и накрая става метълкор и е абсолютна 10/10 със или без видеото към нея. "Watch the World Burn" пък е убийствен пример за това как един метъл вокалист може да сложи в малкия си джоб над 99% от рапърите на съвременната сцена с уменията си зад микрофона. Имам чувството, че слушам нещо средно между NF, Mac Lethal и Tech N9ne, при това с убийствен бийт за фон. Очаквано, песента избухва с тежък метълкор финал и въпреки че привидно двете части нямат нищо общо - всичко се случва много плавно и... работи! "Zombified" е друг очевиден хит, който е и открита критика към нелепостта на кенсъл културата, при това с жесток запомнящ се припев.

"Ronald" пък събира на едно място Alex Terrible от Slaughter To Prevail и рап легендата Tech N9ne за най-тежкото парче в албума. Двойни каси, дълбоки ревове, скоростен рап брейкдаун и финален деткор брейкдаун - доста сериозно пътешествие си е. Кънтри певецът Jelly Roll пък гостува в странния кънтри поп-пънк "All My Life", от който поне аз не съм в особен екстаз, ама то пък не може всичко да харесвам. "Voices In My Head" също е яко парче, смесващо алтърнатив, рап и метъл, а "Last Resort (Reimagined)" е тъжен пиано кавър на песента на Papa Roach. Нещо в гласа на Рони тук обаче ме бъгва и не съм супер впечатлен от кавъра, макар идеята да ми допада много.

Въпреки че в албума има абсолютно жестоки, тотално хитови, наджанрови композиции, няма как и само да се превъзнасям - в "Popular Monster" има очевидни (поне според мен) проблеми. Формулата с неочакваното метъл включване се изчерпва бързо и по някое време тези избухвания стават не само предвидими, но и доста сходни едно с друго - като брейкдауните във "Vocies In My Head" и "Watch the World Burn", които са почти еднакви. Други песни пък сякаш са добри само докато им гледаш клиповете, а без тях се губи голяма част от магията. Някои от непусканите досега парчета пък, вече споменах, си бият на пълнеж, защото в тях не се случва нещо забележително.

Встрани от това търсене на кусури, това несъмнено е най-добрият албум на Falling In Reverse досега. И със сигурност най-обсъжданият.


- Testset
8/10



0 Response for the "Falling In Reverse - Popular Monster"