TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

ENMY - ENMY

Posted by Today's Metal Crew On вторник, септември 03, 2024 0 коментара

ENMY - ENMY
ЖАНР: Alternative Metal/Electronic
ОТ/Д: САЩ | 11.10.2024
ЛЕЙБЪЛ: FiXT
ОТНЕМА: ~33 минути

Понякога чувам дадена група без никакви очаквания и след миг се чудя "Как тия не са супер известни?!". Случи се някога, когато за пръв път чух From Ashes To New, случи се преди това и с Nine Lashes, сега се случва и с ENMY. На сцена, на която е все по-трудно да изпъкнеш и алгоритъмът определя дали ще те чуят достатъчно души, все по-рядко попадам на групи, които знаят как да композират истински хитови парчета, при това без да усложняват процеса излишно.

ENMY просто знаят какво правят. Звукът им е кристално чист и супер модерен, но в същото време напомня за най-добрите алт метъл традиции от началото на века. Вокалите са предимно чисти, като крясъци се чуват по-скоро периодично, което ги превръща в акцент, едва ли не като заслужена награда. Електрониката не е натрапчива, но е винаги точно на място и има водеща роля в много мелодии. Старт/стоп рифовете са често употребяван похват, имаме няколко китарни сола, тук-там чуваме и брейкдауни, на които много метълкор групи биха могли (и би следвало) да завиждат. Някои припеви пък са толкова добри, че не се учудвам изобщо, че музика на ENMY бе употребена от WWE за един от техните premium live event-и.

Нека дам примери за всичко. Откриващата "The Ledge" е безспорният хит в албума и в нея има от всичко. Смесицата от убийствен риф, леки чисти вокали и дори малко ню метъл рапиране работи безотказно, а като добавим китарно соло и брейкдаун с харш вокали, получаваме едно наистина пълноценно изживяване. Електрониката, за която пак ще повторя, че хем не е натрапчива и прекалена, има водеща роля в парчета като "Silver Bullet" и "Hourglass", а "The Cure" има един от най-яките, мелодични и хитови припеви, които съм чувал тази година, а в същото време избива рибата и с тежък брейкдаун.

Мога да опиша усещането от слушането на ENMY като усещането да работиш с хора, на които можеш да разчиташ, че знаят какво правят, че ще се справят дори със странните ти педантични изисквания и даже ще те изненадат с нещо отгоре. Обикновено съм готов да се оплача от твърде далечните контрасти между мелодичност и тежест, но тук и те са в перфектен баланс. Всеки следващ пасаж в песните звучи не само логично, но и като добра поезия, за която си казваш "Ама че добре борави този поет с думите, аз не мога така".

И да, ENMY правят всичко това без да им се налага да откриват топлата вода. Някой ще ги нарече "октанов метъл", друг ще каже "обикновен алтърнатив метъл" и ще разбера мрънкачите, но нека са наясно, че това е само повърхността. Когато някой прави толкова добра музика - няма нужда да открива топлата вода. Понякога имаме нужда просто от топ качество в даден жанр, без да сме edgy и без да преобръщаме представите за жанра. Единственият ми проблем тук е, че 33 минути са ми твърде малко за цял албум и че все пак има 1-2 песни за пълнеж. Това е. Пускайте в Spotify и YouTube, и без това повечето песни от албума вече ги има онлайн.


- Testset
8.5/10


0 Response for the "ENMY - ENMY"