TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Visions of Atlantis - Pirates II: Armada

Posted by Today's Metal Crew On четвъртък, юли 04, 2024 0 коментара


ЖАНР: Symphonic Metal
ОТ/Д: Австрия | 05.07.2024
ЛЕЙБЪЛ: Napalm Records
ОТНЕМА: ~53 минути

Тъкмо си мислех, че пиратската тема е тотално изчерпана, когато Visions of Atlantis направиха твърде добър "пиратски" албум и сякаш най-сетне (пре)откриха себе си след толкова години лутане. И така, след успеха на "Pirates" очаквано идва "Pirates II: Armada".

Раздвоен съм, докато пиша, защото в мен се бият един хейтър и една блага душица. Така от една страна много ме влече да използвам думата "криндж" за цялата тая нелепа пиратска история и визия, а от друга – не мога да скрия, че харесвам това, което чувам. И пак – мисля си, че ако се съберат двете части на албума, в тях би имало материал за един великолепен 10/10 пиратски симфо опус, а останалото – пълнеж.

Нека опитам да го изкажа така – "Monster", "Tonight I'm Alive" и "Where the Sky and Ocean Blend" са адски добри композиции. Първата е абсолютен модерен симфо метъл хит, втората е мега зарибяваща с тия леки фолклорни елементи. И ако не може да се сравнява по хитов потенциал с "Melancholy Angel", която без никакво съмнение е най-добрата песен в дискографията на групата, то може да се сравнява с друг хит от предишния албум – "Clocks". Последната пък закрива албума подобавщо като 7-минутен епос, редуващ бавно и бързо темпо – чудесно изградена песен!

Разбирам и идеята зад сингъла "Armada", но може би аз съм крив, защото всички го харесват, а на мен ми бърка в здравето. Начинът, по който хоровият напев казва "Jolly Roger" и "Armada" ми е адски кринджав, както и да слушам как вокалистът пее за "scurvy dogs" неиронично. Звучи като обратното на пародия на Alestorm, не знам.

"The Dead of the Sea" е друг 7-минутен трак, в който обаче далеч няма толкова "цвят", а "Ashes to the Sea" е очакваната скучна чистокръвна балада. "Hellfire" пък звучи като нещо, което Nightwish биха направили, за да дадат мегдан на Флор Янсен да вика с всичка сила на микрофона, а "Collide" е сравнително лека, но много добре развиваща се постепенно композиция. Е, надали ще стане хит, но ако ѝ дадете време без да я скипвате – ще разберете, че тя е едно от скритите съкровища в този албум. Подобаващо за пиратската тематика, нали? Другите скрити съкровища са китарите, които впечатляват с може би най-добрите рифове, които някога сме чували от Visions of Atlantis.

Тук отново водя вътрешна борба между хейтъра в мен, който намира цялата тема за нелепа; обективния журналяга, който знае, че това не е напредък спрямо "Pirates"; и отколешния фен на VoA, който е наясно, че групата прави най-доброто, което някога е правила в последните два албума. Преценете с кого от тримата да се съгласите на собствена отговорност.

- Testset
7/10



0 Response for the "Visions of Atlantis - Pirates II: Armada"